Hostname: page-component-8448b6f56d-tj2md Total loading time: 0 Render date: 2024-04-19T04:56:48.189Z Has data issue: false hasContentIssue false

Anatolian-Persian grave stelae from Bozüyük in Phrygia: a contribution to understanding Persian presence and organisation in the region

Published online by Cambridge University Press:  08 June 2021

Hüseyin Erpehlivan*
Affiliation:
Bilecik Şeyh Edebali University, Turkey

Abstract

This paper provides an assessment of four grave stelae that were found recently in the area surrounding Bozüyük, on the Anatolian plateau in the south of the Bilecik province. The plateau was part of the core of the kingdom of Phrygia during the Early and Middle Iron Ages, and part of the satrapy of Phrygia during the Achaemenid period of the Late Iron Age in Anatolia. The main focus is to examine the place of such stelae among Anatolian-Persian examples and to explore elements of Persian presence and organisation in the region. The precise archaeological contexts of these stelae are unknown, but are likely to have been tumuli. They are examples of an Anatolian-Persian style from the Achaemenid period, but can also be considered to be part of a somewhat rustic 'rural' sub-style, compared with more elaborate stelae that have been found around Dascylium, the satrapal capital of Hellespontine Phrygia. The Bozüyük stelae feature banquet, hunting and ritual scenes, and also battle scenes that distinguish them from other Anatolian-Persian stelae. Despite similarities, particularly with the Vezirhan stele, there are also discrepancies that make precise analogies with reliefs on other stelae difficult, though not impossible. It is likely that they were created by a connected group of sculptors, and might therefore be evidence of a workshop that sculpted local materials in a unique rural style.

Özet

Özet

Bu makale, Anadolu Platosunun kuzeybatısında konumlanmış Bilecik ilinin güneyindeki Bozüyük’ü çevreleyen alanda, yakın zamanda bulunan dört mezar steli hakkında bir değerlendirme sunmaktadır. Bu alan, Anadolu’nun Erken ve Orta Demir Çağı’nda Phrygia Krallığının çekirdek bölgesinin, Geç Demir Çağı’ndaki Akhaimenid Döneminde ise Phrygia Satraplığının bir parçasıydı. Çalışmanın ana odak noktası, bu stellerin Anadolu-Pers tarzı örnekler arasındaki yeri incelenerek, bölgedeki Pers varlığı ve teşkilatlanmasına dair unsurların araştırılmasıdır. Bu stellerin arkeolojik kontekstleri tam olarak bilinmemekle birlikte, tümülüslerden bulunmuş olmalıdırlar. Bunlar Akhaimenid Döneminden Anadolu-Pers tarzının örnekleridir, ancak Hellespontos Phrygiası Satraplığının başkenti Daskyleion çevresinde bulunan daha özenli stellere kıyasla biraz ’taşralı’ bir alt stilin parçası olarak da düşünülebilirler. Bozüyük stellerinde ziyafet, av ve ritüel sahneleri ile onları diğer Anadolu-Pers stellerinden ayıran savaş sahneleri bulunmaktadır. Özellikle Vezirhan steli ile olan benzerliklere rağmen, tarzın diğer stelleri ile kesin benzerlikler bulmak imkânsız olmasa da zordur. Steller, muhtemelen birbirine bağlı bir heykeltıraş grubu tarafından yontulmuşlardır ve bu nedenle yerel malzemeleri benzersiz bir taşra tarzında şekillendiren bir atölyenin kanıtı olabilirler.

Type
Research Article
Copyright
© The Author(s), 2021. Published by Cambridge University Press on behalf of the British Institute at Ankara

Access options

Get access to the full version of this content by using one of the access options below. (Log in options will check for institutional or personal access. Content may require purchase if you do not have access.)